Zo zorg je voor pro- en prebiotica in je buik
Iedereen weet inmiddels dat darmgezondheid belangrijk is. En iedereen heeft ook wel al eens gehoord dat het voor je darmflora heel interessant is om voedsel te eten dat rijk is aan probiotica. Maar wat is dat nu eigenlijk: pro- en prebiotica? En hoe kan je ervoor zorgen dat je het op een natuurlijke manier binnenkrijgt? We vertellen je er alles over in deze blog!
Wat is probiotica?
Probiotica zijn je darmbacteriën. In onze buik leven miljarden bacteriën. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor onze hormonale balans (of disbalans). Er is sprake van verschillende bacterieclusters (zie het als bevolkingsgroepen in je buik) met hun specifieke eigenschappen. Slechte voeding kan ervoor zorgen dat “slechte darmbacteriën” oververtegenwoordigd zijn en zich razendsnel vermenigvuldigen. Door gezond te eten kan je gelukkig in 24u tijd je darmklimaat wijzigen en ervoor zorgen dat je meer “positieve bacterieclusters” in je darmflora hebt. Idealiter heb je een grote variëteit aan goede darmbacteriën: zo heb je meer hormonale balans en een sterk immuunsysteem.
Wat is het probleem met probiotica?
Omdat we vaak veel te weinig probiotische voeding eten en omdat we opgroeien in een wereld waar nog steeds veel te vaak antibiotica wordt voorgeschreven ingeval van ziekte, wordt onze populatie darmbacteriën sterk bedreigd. Want hoewel je bij ziekte in eerste instantie de slechte bacteriën wil doden, zal antibiotica ook de goede darmbacteriën doden. Het duurt 9 maanden om je darmklimaat te herstellen indien je géén priobiotica zou slikken na een antibioticakuur. Neem dus na een antibioticakuur altijd een probioticakuur (vraag dit na bij je apotheek).
Hoe kan je natuurlijk probiotica innemen?
Probiotica is aanwezig in bepaalde voeding. De beste bron van probiotica is gefermenteerde voeding. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat goede bacteriën kunnen groeien.
Goede bronnen van probiotica zijn:
Tempeh
Miso
Kefir of gefermenteerde kokosyoghurt
Kombucha
Augurken
Wat is prebiotica?
Een gezond gevarieerd darmklimaat hebben is één ding, maar die bacteriën moeten ook nog gevoed worden. Prebiotica is dus het voedsel dat wij eten en waar de darmbacteriën van leven. Dankzij dit voedsel zijn de darmbacteriën in staat om zich te vermenigvuldigen en om neurotransmitters aan te maken die op hun beurt voor de nodige aanmaak van hormonen zorgen.
Wat is het probleem met prebiotica?
Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht en een suikerverslaving een andere samenstelling hebben qua darmflora dan gezonde, slanke mensen. De drang naar suiker en het niet-verzadigbare gevoel wordt veroorzaakt door de bacteriën die niet verzadigd raken en een specifieke voorkeur hebben voor suikers. Hoe meer suiker je eet, hoe groter de suikervretende populatie bacteriën wordt. De kunst is om de gezonde bacteriën met gezonde voeding te voeden en om de slechte bacteriën uit te hongeren zodat deze opnieuw in de minderheid zijn.
Mensen met een prikkelbare darm kunnen (tijdelijk) moeilijk de vezels uit bepaalde groenten en fruit verteren (de zogenaamde FODMAP’s). Dit kan kaderen in het effect van de koolhydraten in deze groenten en fruit die moeilijk verteerd worden. Een fodmap-dieet is altijd maar tijdelijk en is slechts nuttig wanneer je ook aan de slag gaat met het herstel van je darmflorabalans. Het heeft namelijk geen zin om bacteriën te voeden die er bijna niet zijn. Het is als een kamer die overvol is: als je bepaalde specifieke vezels je dikke darm in stuurt maar niemand kan ze in ontvangst nemen, dan ondervind je verteringsklachten. Pro- en prebiotica gaan dus hand in hand!
Hoe kan je je gezonde darmbacteriën voeden:
Gezonde darmbacteriën houden van vezelrijke voeding uit groenten, fruit, noten en zaden. Omdat de Gutness producten de meest vezelrijke zaden ter wereld bevatten, is het de beste prebiotica voor je darmen. Vele malen gezonder dan gewoon brood of tarweproducten die schadelijk zijn voor de darmbarrière. Want ja: brood mag dan wel vezelrijk zijn. Alvorens het in je dikke darm kan belanden, moet het eerst je dunne darm passeren. En de dunne darm houdt absoluut niet van de eiwitten uit brood en kan deze slecht verteren. Daar bieden onze glutenvrije en tarwevrije producten absoluut de oplossing.
Goede bronnen van prebiotica zijn:
Appels
Look
Ui
Banaan
Asperges
Gutness bakmixen (*)
* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.
Hoe kan je pre- en probiotica combineren met onze Gutness bakmixen?
We geven je 5 manieren om onze prebiotische Gutness producten te combineren met probiotica:
Kickstart Granola met smoothiebowl op basis van kefir, banaan en bevroren bessen
Tzatziki op basis van komkommer, kefir en look om te beleggen op spirulina crackers
Salade met appel, aspergepunten en tempeh en afwerken met Kickstart Granola
Spirulina Crackers beleggen met kipfilet en augurken
Misosoep van ui en asperges met Boost Bread om te dippen