Fysieke en energetische oorzaken van suikerverslaving
In onze rubriek over holistische gezondheid kaarten we diverse klachten, ziektebeelden of aandoeningen aan die we vanuit een holistisch perspectief belichten. Uit onderzoek bij onze volgers blijkt dat 60 procent kampt met een suikerverslaving. En dat is niet eens verwonderlijk. Het is net als de kat bij de melk zetten: in een wereld vol suiker is dit namelijk het gemakkelijkste genotsmiddel om aan verslaafd te worden. We belichten vandaag de twee oorzaken om een suikerverslaving te ontwikkelen: suiker als voedingsmiddel en de reden waarom we verslaafd worden.
Wat is een suikerverslaving?
Je bent suikerverslaafd (of verslaafd aan iets) van zodra je niet meer zonder kan. Het is belangrijk om dit begrip op te splitsen in twee begrippen namelijk “verslaving” en “suiker”.
Volgens de encyclopedie is verslaving “een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie of snoep. Een verslaving kan psychisch en-of lichamelijk zijn”(*).
Suikers zijn de koolhydraten in onze voeding, veelal gaat het hier om glucose en fructose omdat deze de grootste hormonale impact hebben.
Waarom we fysiek verslaafd zijn aan suiker?
Insuline als energie
Bij het eten van koolhydraatrijke voeding (suikers) wordt het hormoon insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen zich openen zodat de suikers kunnen worden “binnengelaten” en zich daar kunnen omzetten in energie. Van nature hebben we dus behoefte aan suiker omdat dit de snelste weg is naar energie en zonder energie kunnen we niet leven.
Suiker als oersmaak
Bovendien is “zoet” de eerste smaak die we als baby leren kennen. Moedermelk smaakt zoet, waardoor ons brein de associatie maakt met veiligheid, geborgenheid, overleven, … Suiker wakkert onze oergevoelens aan en triggert ons emotioneel centrum.
Een dopamineshot
Een ander belangrijk hormoon dat we produceren bij het eten van suiker (en alle andere genotsmiddelen) is dopamine. Dopamine is een feel-good hormoon waar we spontaan naar verlangen als we ons down voelen of stress ervaren. Mensen kiezen van nature de weg van de minste weerstand en houden niet van een oncomfortabel of onveilig gevoel. We zoeken daarom onbewust naar een genotsmiddel dat ons niet langer confronteert met de negatieve gevoelens. Het genotsmiddel leidt ons af van wat we op dat moment ervaren en geeft ons een (tijdelijk) beter gevoel.
Fysiek afkicken van suiker
Suiker is dan wel geen officiële drug, uit hersenonderzoek blijkt dat het maar liefst 8 keer verslavender is dan heroïne. Dit impliceert dat het stoppen met suikers of zelfs al het minderen ermee lichamelijke afkickverschijnselen tot gevolg kan hebben. Wie vaak suiker eet en hiermee stopt kan daarom kampen met bijvoorbeeld hoofdpijn, tijdelijk minder energie, een grieperig gevoel of depressieve gevoelens.
Qua smaakbeleving hebben we slechts 7 dagen nodig om te ontwennen aan suiker aangezien de smaakpapillen zich elke week vernieuwen. Lichamelijk duurt de ontwenning langer (1 week tot 4 weken), dit is heel afhankelijk van persoon tot persoon. De gewoonte doorbreken om niet meer te grijpen naar suiker is echter de grootste uitdaging. Een nieuwe gewoonte installeren zou tussen de 60 en 90 dagen duren blijkt uit recent onderzoek.
De energetische oorzaken van een suikerverslaving
Die onweerstaanbare drang naar suikers, oftewel cravings. In dit onderdeel gaat het niet over de suikers zelf, maar om de verslaving. Daarom is dit hoofdstuk van toepassing op elke verslaving. Suiker is slechts het genotsmiddel maar niet de echte oorzaak.
De relatie met jezelf
Je relatie met voeding zegt eigenlijk alles over je relatie met jezelf. Hoe is die relatie? Hoe voel je jou werkelijk wanneer je verlangt naar ongezonde voeding? Wat wil je niet voelen op dat moment?
Onderdrukken van emoties
We leven in een wereld waar iedereen in de ban is van zijn of haar beste versie worden. Niets verkeerd met ambitie, maar dan is de voorwaarde dat je ook je eigen schaduwkanten leert omarmen. Jezelf op dieet zetten, jezelf aanmoedigen om succesvoller te worden of jezelf uitdagen in een nieuwe challenge om "je betere versie” te worden, werkt pas als je eerst jezelf ten volle omarmt zoals je nu bent en als je de gevoelens kan toelaten die werkelijk spelen. Emotionele disbalans is namelijk de echte oorzaak waarom je verlangt naar ongezonde voeding zoals suiker.
Luister naar de boodschap
Wanneer je drang ervaart naar iets ongezond en je weet dat dit niet écht is wat je nu nodig hebt, onderzoek dan eens bij jezelf wat de boodschap is. Wat heb je nu het meeste nodig? Misschien heb je dorst of ben je verveeld. Soms is het zo simpel als “ik heb even een time-out nodig dus ik neem een pauze en ga eens wandelen.” Ga zonder oordeel bij jezelf ten rade. Zie je drang naar suiker niet als een mislukking of bedreiging maar als een uitnodiging om te luisteren naar je lichaam. En kijk op een nieuwsgierige manier jezelf in plaats van jezelf te veroordelen:
Wat voel ik eigenlijk?
Waarom voel ik dit?
Wat is er zonet gebeurd?
Wat heb ik nu écht nodig?
Vermijd vreetbuiten
Jezelf altijd op beperkende diëten zetten en het langdurig onderdrukken van de drang naar bepaalde voedingsmiddelen kan vreetbuien veroorzaken. Het is als een bal die je langdurig onder water probeert te houden en opspringt. Als je enkel op dieet gaat zonder te werken aan de relatie die jijzelf hebt met voeding, zullen diëten vaak niet werken. Het heeft weinig met het dieet te maken, omdat je eigenlijk wordt uitgenodigd om een laagje dieper te gaan graven. In jezelf en met jezelf.
Zet jezelf niet op een dieet als je hier emotioneel of mentaal niet klaar voor bent. Onderzoek eerst je eigen relatie met voeding en leg de focus in deze fase niet zozeer op wat je eet. Geef toe aan je cravings vanuit zelfacceptatie. Je zal merken dat er spontaan ruimte vrij komt om met plezier gezonder te eten!
Ontbijten en lunchen met een stabiele bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel beïnvloedt ons fysiek en mentaal. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je minder cravings ervaart omdat je energieniveau constant is. Doordat je bloedsuikerspiegel stabieler is, ervaar je ook meer innerlijke rust. Een vicieuze cirkel dus waarbij fysieke en emotionele gezondheid hand in hand gaan. Je kan je emotionele en mentale welzijn dus absoluut beïnvloeden door wat je eet. Vanuit onze orthomoleculaire kennis ontwikkelden we gezonde en gemakkelijke bakmixen (*) met spirulina. In tegenstelling tot klassieke broodmaaltijden blijft je bloedsuikerspiegel stabiel na de maaltijd en ontwikkel je veel minder cravings. Je darmgezondheid aanpakken is de eerste stap naar hormonaal evenwicht aangezien de meeste hormonen worden aangemaakt in de darmen, en vooral dan de feel-good-hormonen.
* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.