Welke toxische stoffen we onbewust verwerken

We weten allemaal dat onze levens bol staan van toxiciteit. Denk maar aan vuile stoffen die via ons voedsel, onze huid, onze kledij, de lucht,... in ons lichaam glippen. Zelf probeer ik met kleine stapjes die toxiciteit te reduceren: zo doe ik de was al een aantal jaar met biologische producten en koop ik bijna uitsluitend biologische poetsmiddelen. Onlangs gingen we op vakantie en werd ik me bewust dat er in mijn medicijnkoffer nog niet zoveel natuurlijke producten zaten! Ik stuurde daarom even een berichtje naar Gracy die me persoonlijk advies geeft als ik mijn etherische oliën wil inzetten om DIY producten te maken. Guess what: met slechts 3 ingrediënten maakte ik mijn eigen natuurlijke muggenmelk! Gracy is low-tox-living expert en is een van de Gutness partners binnen ons holistisch netwerk. Heel wat jaren geleden voelde ze zich in haar persoonlijke zoektocht naar gezondheid en vitaliteit afhankelijk van farmaceutische middelen en had ze last van tal van negatieve bijwerkingen. Vandaag begeleidt ze gezinnen om betere en bewustere keuzes te maken door minder schadelijke stoffen in hun dagelijkse leven te brengen. Als aromatherapeut i.o. werkt ze met essentiële oliën en plantaardige producten. In deze blog neemt ze je mee in welke toxische stoffen we onbewust verwerken, wil ze je bewust maken van greenwashing en informeren over dé ingrediënten die je echt wil vermijden,… Op haar Instagram-account deelt ze regelmatig leuke DIY – recepten met de essentiële oliën. 


Maakt je huis je ziek? 

Elke dag worden we blootgesteld aan verschillende schadelijke stoffen, waarvan we ons van de meeste niet bewust zijn. Hoewel sommige van deze stoffen in kleine hoeveelheden misschien niet meteen schadelijk lijken, kunnen ze zich na verloop van tijd ophopen in ons lichaam en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk daarbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, allergieën, huidproblemen, spijsverteringsongemakken, overgewicht, hormonale- en vruchtbaarheidsproblemen, kankers... 

De 4 meest onderschatte toxische stoffen in huis

Laten we eens kijken naar enkele onbewuste manieren waarop we dagelijks in aanraking komen met toxische stoffen: 

  1. Huishoudelijke chemicaliën : poetsproducten, wasmiddel, luchtverfrissers, geurstokjes, geurkaarsen, plug-ins, insecticiden,... Zelfs wanneer we de instructies volgen komen er nog heel wat giftige dampen vrij.
    Ruik je tijdens het poetsen een indringende geur, of voel je je huid prikken,…. besef dan dat je ook op dat moment giftige stoffen binnen krijgt.  

  2. Verzorgingsproducten : douchegel, shampoo, body lotion, tandpasta, mondspoeling, make up, babyproducten, parfum... kan je je voorstellen met hoeveel toxische stoffen we al in aanraking zijn gekomen nog voor we de deur van ons huis uit gaan? Wist je dat je 60% van wat je op je huid smeert, ook door je lichaam wordt opgenomen? Je cosmetica komt direct in je bloedbaan terecht, zonder eerst via de filters van je lever te gaan (zoals bij voeding) en zo in je hele lichaam.

  3. Pesticiden en herbiciden : je groenten en fruit goed wassen heeft helaas weinig tot geen zin. Het is wel goed om ze te wassen, maar vooral om stof en slechte bacteriën te verwijderen. Pesticiden zijn namelijk ontwikkeld om flinke regenbuien te doorstaan, daarom was je ze er dus niet zomaar af. Er is ook een groot verschil tussen de soorten groenten en fruit.
    Elk jaar brengt de Environmental Working Group nieuwe resultaten naar buiten met de meest bespoten groenten en fruit, resulterend in de zogenaamde ‘dirty dozen’ en de ‘clean fifteen’.
    Tip : kies zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit. Uiteraard wegen de voordelen van het eten van groenten en fruit nog op tegenover de eventuele schade van pesticiden.  

  4. Voedseladditieven : conserveermiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers kunnen schadelijk zijn bij overconsumptie. Ook al worden ze door de regelgevende instanties als veilig beschouwd bij beperkte hoeveelheden. Hun cumulatief effect na een tijd kan een negatief effect hebben.  

Het verminderen van de blootstelling aan deze schadelijke stoffen in ons huis kan best een hele uitdaging zijn, vooral omdat ze vaak voorkomen in alledaagse producten en onze omgeving. Jij bent de poortwachter van je huis, jij beslist wat er in, rond en op de leden van je gezin komt. Bewustwording en proactieve stappen ondernemen om de blootstelling aan toxische stoffen te verminderen kan bijdragen aan je gezondheid en vitaliteit op langere termijn.

Alles wat je lichaam niet binnenkrijgt aan toxische stoffen, hoeft het ook niet af te voeren.  

“Every day, you are faced with infinite choices. Each decision leads you down another path. Will you say yes to change or yes to staying the same? The choice is yours!”  

Pas op voor greenwashing tijdens het winkelen

Het staat in de winkelrekken, dus dan zal het wel goedgekeurd zijn...” Daar gaan we van uit, toch?! Helaas kwam ik er jaren geleden achter dat dit allesbehalve waar is en dat vele producenten schuldig zijn aan ‘Greenwashing’.

Greenwashing is een term die gebruikt wordt om de praktijken te beschrijven waarbij bedrijven, organisaties en individuen claimen dat hun producten of diensten gezond, milieuvriendelijk of duurzaam zijn, terwijl ze in werkelijkheid weinig of zelfs helemaal geen inspanningen leveren om daadwerkelijk die claim waar te maken. Het is een marketingtechniek die bedoeld is om consumenten een positieve indruk te geven en hun koopgedrag te beïnvloeden door in te spelen op de toenemende bewustwording van milieukwesties. 

 

Ik heb het zelfs in babyproducten gezien. Greenwashing kan verschillende vormen aannemen, zoals het gebruik van vage en misleidende termen zonder concrete bewijzen, het groen kleuren van een product zonder effectieve milieuvoordelen, of het benadrukken van kleine milieuvriendelijke aspecten van een product terwijl grotere milieuproblemen worden genegeerd. Dit kan leiden tot verwarring bij consumenten en het vertrouwen in échte duurzame initiatieven en producten ondermijnen. Het is belangrijk kritisch te blijven en niet alleen af te gaan op claims die bedrijven maken. Door bewust te zijn van greenwashing kunnen we als consumenten betere geïnformeerde keuzes maken en bedrijven aanmoedigen om daadwerkelijk duurzame praktijken te omarmen in plaats van slechts een groen imago na te bootsen. 

Deze 7 toxische ingrediënten wil je liever vermijden 

Ons lichaam doorloopt geleidelijk en op natuurlijke wijze een ontgiftingsproces. Helaas worden we overladen met gifstoffen die onze lichaamssystemen niet kunnen bijhouden. Ik lijst hieronder de meest gevaarlijke ingrediënten op die je beter kan vermijden. Het zijn er natuurlijk veel meer, maar je moet ergens beginnen...

Een bewuste consument checkt etiketten!

Twijfel je over een ingrediënt dat je niet kan terugvinden in de lijst hieronder?
Check het dan zelf op website van de Environmental Working Group. In de zoekbalk kan je eenvoudig elk ingrediënt checken. 
Tip : als je helemaal nieuw bent in het lezen van de etiketten op je producten, dan geraak je al een heel eind met de lijst in deze blog. Onthoud ook dat de ingrediënten die vooraan in de ingrediëntenlijst staan het meeste aanwezig zijn in het product, achteraan het minst. 

  1. Parabenen
    Parabenen zijn conserveermiddelen. Ze doden bacteriën en schimmels en worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ze worden door je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen, ze bootsen oestrogeen na en bij autopies worden ze teruggevonden in tumoren.
    Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, bodylotion, en eigenlijk kunnen ze in bijna alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Er zijn verschillende soorten parabenen zoals: ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Probeer om elk soort parabeen of parabenen te vermijden. 

  2. Ftalaten
    Ftalaten zijn weekmakers. Ze worden onder andere gebruikt om plastic flexibel te houden. Platic flesjes met ftalaten kun je beter niet gebruiken omdat ftalaten in het water weglekken en in je lichaam terechtkomen. Ook in cosmetica en verzorgingsproducten worden ftalaten gebruikt. Ze worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.  Ftalaten worden ook wel vermeld als di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP). Het woord “ftalaten“ staat meestal niet vermeld op het etiket. Ze komen veel voor in parfum, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Als je parfum op een etiket ziet staan heb je eigenlijk geen idee over welke ingrediënten het gaat, deze term staat geregistreerd als handelsgeheim en kan tot wel 3000+ schadelijke stoffen bevatten. 

  3. Sodium Laurys Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
    SLS is een agressieve reiniger, ook wel bekend als detergent. Als je je afvraagt waarom zuivere producten weinig tot bijna niet schuimen dan is het hierom. SLS wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het schuimt en het is bovendien een heel goedkoop ingrediënt. SLS dringt gemakkelijk in je lichaam en komt via de bloedbaan in je organen terecht. Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en zelfs haaruitval. 

  4. Minerale oliën (Petrolatum of Paraffinum)
    Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, ofwel een restproduct van raffinaderijen. Ze worden gebruikt in lipproducten en babyproducten. Op de verpakking kan je ze ook terugvinden als: petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Dit ingrediënt wil je liever niet in je producten en al zeker niet in die voor je baby. Het zijn kankerverwekkende stoffen die zich kunnen ophopen in de organen en gezwellen kunnen vormen in de lymfeklieren, lever en milt. Daarnaast ontregelen deze stoffen een goede hormoonhuishouding

  5. PEG’s (polyethylene glycol)
    PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreinigers. Ze worden ook gebruikt in cosmetica als reiniger, emulgator of bevochtiger. Dit ingrediënt bevat ernstige verontreinigen zoals ethyloxide (gerelateerd aan baarmoederhalskanker- en borstkanker, leukemie en hersenkanker), lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadium en arsenicum. Zware metalen wil je echt niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. Ze verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering. 

  6. Triclosan
    Triclosan is een bestrijdingsmiddel en wordt veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep, gezichtsreinigers, tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Alleen maakt dit ingrediënt geen onderscheid en doodt zowel de slechte als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is een hormoonverstorende stof die de vruchtbaarheid aantast en wordt in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.  

Andere ingrediënten die je liever wil vermijden : Aluminium, chloor, talk, parfum, formaldehydes en siloxanen.  

 

De Toxische Cup  

Stel je lichaam en je reinigingssysteem (spijsvertering, urinestelsel en lymfesysteem) voor als een trechter met een smalle opening onderaan. Alle schadelijke stoffen gaan langs boven in de trechter en zouden onderaan gezuiverd moeten worden. Na verloop van tijd, als er te veel giftige stoffen in onze trechter komen, bereikt ons lichaam zijn toxische grens en loopt onze trechter over.

 

Van dag tot dag weten we niet wanneer onze trechter vol is, hoe snel onze trechter filtert of hoe dicht we zijn tot hij overloopt. En daarom, als geïnformeerd consument, is het jouw uitdaging om de hoeveelheid aan schadelijke stoffen die in onze trechter gaat te minimaliseren (in, op en rond je lichaam). 
Wat als je hier geen rekening mee gaat houden? Maakt het veel uit? Wel, een product kan getest zijn en veilig op zichzelf, maar is het getest met 15 andere potentiële schadelijke producten? De problemen ontstaan als we een accumulatie hebben van deze toxische stoffen, die zich opstapelen in ons lichaam. 

Nu je dit weet, wat kan je eraan doen…? 

In 6 stappen naar een toxisch-vrij leven

Nu je meer bewust bent van alle schadelijke stoffen waarmee je dagdagelijks te maken hebt, kan je de stap zetten om het stuur in eigen handen te nemen over je leven, je gezondheid en je lichaam. Je bent de poortwachter van je huis. Er zijn heel wat mogelijkheden en manieren, ik inspireer je graag met mijn 6 stappen.

 

1.  Hydratatie en voedsel

60% van ons lichaam is gemaakt uit water en een milde dehydratatie kan leiden tot veroudering, spijsverteringsongemakken, zwaarlijvigheid, stress, brain fog en vermoeidheidsklachten.
Dagelijks voldoende water drinken is heel belangrijk, want zo zorg je ervoor dat ongezonde stoffen sneller uit je lichaam verdwijnen. Een gezonde volwassene heeft 35ml water per dag per kilo lichaamsgewicht nodig. Een persoon van 50kg heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60kg 2,1 liter, bij 70kg 2,4 liter, en bij 80kg 2,8 liter. Uiteraard hangt dit ook samen met je omgeving en je activiteiten. Bij warmere temperaturen heeft je lichaam natuurlijk meer water nodig, wat ook geldt bij intensievere lichaamsactiviteiten.
Hier kan je berekenen hoeveel water je nodig hebt.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de inname van alcohol, suiker en bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden.

 

2.  Beweging

Je hoeft niet elke dag te gaan gewichtheffen of kilometers te gaan lopen. Simpele, natuurlijke bewegingen op regelmatige basis zijn even effectief om de bloedsomloop te bevorderen, voedingsstoffen te transporteren, de bloedsuikerspiegel te reguleren en een positieve impact te maken op je humeur. Ik hou zelf ontzettend van wandelen en pilates, dit is voor mij persoonlijk een hele fijne combinatie.

 

3. Voedingssupplementen

Het is geen geheim dat de voedingswaarde in onze voeding drastisch gedaald is, het is daarom heel belangrijk om de gaten te vullen met hoge kwaliteit voedingssupplementen en vitamines. Dit zou wel eens het ontbrekende puzzelstukje kunnen zijn in jouw gezondheidspuzzel.

 

4. Stress en slaap

Onze moderne levensstijl helpt niet echt bij het verminderen van stress, maar we kunnen wel leren hoe we op een effectieve manier kunnen ondersteunen door brain breaks, mindfulness activiteiten, meditatie of gebed, journaling en therapie.
Ook je nachtrust doet wonderen, want je lichaam komt dan in een automatisch herstelproces terecht.
Ben je een moeilijke slaper, start dan met enkele basistips : vermijd 2u voor je gaat slapen blauw licht (tv, gsm en andere schermen), zorg voor een avondritueel (bijvoorbeeld een uitgebreide gezichtsmassage, voetbad met ontspannende geur, journaling, meditatie,…) wat je tot rust brengt en ga telkens op hetzelfde uur slapen én sta ook telkens op hetzelfde uur op.

 

5. Ditch & Switch

Om de druk te verlichten op ons immuun-, endocriene-, ademhaling-, spijsvertering en neurologisch systeem en meer, is het tijd om de toxines te vervangen en te switchen naar pure, niet-synthetische en bewerkte producten. Het is wonderbaarlijk hoe de keuze voor natuurlijke producten ons lichaam zoveel goeds doet.

 

6. Aromatherapie

Aromatherapie is een holistische therapie die gebruik maakt van essentiële oliën die gewonnen worden uit planten, bloemen, bomen, kruiden, wortels, zaden en takken en ondersteunen ons fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn.

Ze zijn breed inzetbaar en wanneer ze op de juiste manier verkregen zijn, kunnen ze ons ondersteunen in onze holistische levensstijl, voeding en elk systeem in ons lichaam. 


 

Maak kennis met de wellness driehoek

 
 

Een wellness driehoek geeft jou de mogelijkheid om de stappen te zetten die een impact maken op jouw gezondheid.

  1. Het meeste voordeel haal je uit gezonde voeding (dieet en voedingssupplementen).

  2. Stel jezelf minder bloot aan schadelijke- en toxische stoffen door je poets- en verzorgingsproducten te Ditchen & Switchen.

  3. Het zelfhelende vermogen van het lichaam heeft de allergrootste impact, essentiële oliën zorgen voor een helende ondersteuning.

 

Zin gekregen om zélf te ervaren wat essentiële oliën voor jou kunnen betekenen?

Als Low Tox Living Expert ben ik dagelijks bezig met het inspireren van anderen om toxische stoffen te elimineren uit hun leven. Mijn missie is het resultaat van mijn eigen jarenlange zoektocht. Ook ik luisterde jarenlang niet naar mijn lichaam en ik ging maar door, tot op het punt dat ik enorme gezondheidsklachten had en zelfs depressief was. Na heel wat dingen uit te proberen moet ik eerlijk zijn dat ik niet het gevoel had dat ik hiermee geholpen was. Toen ik toevallig in aanraking kwam met essentiële olie voor mijn paarden, stond ik perplex van het effect dat het ook op mij had: ik voelde de werking tot in het diepste van mijn cellen en ging stapsgewijs essentiële olie in mijn dagelijkse leven integreren. Vandaag ben ik bijna afgestudeerd als holistisch aromatherapeut, een ware levensmissie waar ik alle zekerheden in mijn leven voor heb opgegeven. Ik wil niets liever dan mijn jarenlange kennis nu doorgeven aan anderen! Daarom heb ik een bijzondere winactie gekoppeld aan deze blog!

Win een Start-to-oil workshop!

Gracy laat je graag kennismaken met deze krachtige ‘schatten van de natuur’ zoals zij de essentiële oliën noemt tijdens een “Start-to-oil” workshop.
Speciaal voor deze blog geeft Gracy de kans aan 8 personen om gratis deel te nemen aan deze bijzondere ervaring.
> Hoe kan je deze ontspannende workshop winnen?
Stuur een berichtje naar Gracy via haar website met vermelding “Wedstrijd Start-to-oil Gutness“.

 

Voor dagelijkse tips en inspiratie rond low-tox-living, kan je Gracy volgen op Instagram of Facebook.
Je kan ook vrijblijvend langskomen voor advies over alles wat te maken heeft met essentiële oliën en low-tox-living.

Gracy Fierens 
Biezestraat 32 
9220 Hamme 
Tel. : +32 (0)488 379 000 
E-mail : info@gracyfierens.be 
www.gracyfierens.be

Bronnen :

Vorige
Vorige

Hoe mijn kind beter begrijpen via de beeldtaal van het lichaam?

Volgende
Volgende

Het belang van goede ondersteuning bij ziekte