Hoe mijn kind beter begrijpen via de beeldtaal van het lichaam?

Het enige wat je als ouder wil is het beste voor je kind. Maar… wat is dat dan, het beste? Zeker als je kinderen een ‘label’ krijgen, omdat een ‘doorsnee' aanpak niet past bij hen. Hoe meer ik mijn kinderen observeer, hoe duidelijker het voor me wordt dat ze gewoon een andere taal spreken. Mijn hart bloedt als ik zie hoeveel kinderen slecht begrepen worden. Er is niets aan de hand met deze kinderen. Wat zij nodig hebben is iemand die hun taal spreekt. Vaak kunnen deze kinderen zich niet uitdrukken, maar hun lichaam spreekt boekdelen... Dankzij Naddy Verwaest begrijp ik beter hoe mijn kinderen zichzelf tot uitdrukking willen brengen. Mijn jongste zoon vindt niet altijd de woorden en mijn oudste zoon heeft dan weer veel fysieke klachten die wijzen op een onderliggende boodschap...
Naddy is een van onze Gutness partners. Ze combineert haar job als zorgjuf met haar passie als
kinderfluisteraar en fungeert als tolk voor het kind. Overprikkeling, onrust, te energiek, onzekerheid, angst, vermoeidheid en zich niet begrepen voelen, zijn enkele aanwijzingen dat uw kind zich mogelijks niet goed voelt. Maar hoe interpreteer je deze tekens en ontdek je de onderliggende oorzaak? In deze blog gaat ze dieper in op wat levensenergie is en hoe dit het welzijn van een kind kan beïnvloeden. Ze laat jou tevens kennismaken met de unieke kinder-bodyscan-methode en de kinder-aurascan-methode die de noden van het kind tonen.


Wat is levensenergie of prana?

Prana is een Sanskriet woord en staat voor de levensenergie die ervoor zorgt dat mens, dier of plant kan leven. Het beheert en reguleert je biologische processen zoals ademen, spijsvertering, celdeling en bloedsomloop.

De levensenergie stroomt door het lichaam via verschillende energiebanen zoals het bloed stroomt door bloedvaten. De chakra’s zijn het epicentrum van de energiebanen. Hier wordt de levensenergie in opgeslagen. Wanneer er veel spanning of emotionele littekens in een bepaald lichaamsdeel aanwezig zijn dan treden er blokkades op. Hierdoor geraken de chakra’s uit balans en kan er minder levensenergie stromen. Dit heeft zijn weerslag op de gezondheid en het welbevinden van het kind.

Er zijn meerdere chakra’s, maar ik richt me op de 7 meest bekende chakra’s. Elk chakra heeft zijn eigen energiekleur en krachten.

Bewust omgaan met prikkels voor kinderen

Wanneer een kind geboren wordt, is het in harmonie. Het heeft geen tot weinig spanning en emotionele littekens waardoor de chakra’s openstaan en de levensenergie optimaal stroomt. Hierdoor voelt het kind niet enkel zijn eigen energie haarfijn aan, maar ook alle energieën rondom zich. Het kind kan nog geen onderscheid maken tussen wat van hem is en wat van een ander. Alle prikkels van mens, natuur maar ook van door de mens gecreëerde prikkels komen zonder filter binnen. Dit brengt bepaalde emoties en belevingen met zich mee. Sommige prikkels stimuleren en andere prikkels belemmeren de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. De belemmerende prikkels kunnen resulteren in klachten. Hierdoor is het van belang om bewust om te gaan met het aanbieden van prikkels.

Mogelijke oorzaken van energetische blokkades bij kinderen

Een aantal kenmerken van de maatschappij waarin we leven kunnen energetische blokkades bij kinderen veroorzaken. Hierbij kan je denken aan:

  • Yin en yang energie binnen de klassieke structuren
    We leven in een snelle wereld met duizend en één prikkels waar we moeilijk nee tegen kunnen zeggen.
    Onze maatschappij is heel erg gericht op de yang energie. Yang energie staat voor doen, denken, kracht en controle hebben. Op elk moment van de dag worden onze kinderen uitgedaagd om in te gaan op deze prikkels en de yang energie via school, GSM, TV, sociale media, vrienden en hobby’s.

    De yin energie komt steeds minder aanbod. Yin energie staat voor zachtheid, ontspannen, omarmen, voelen, creativiteit, zijn, niets doen en je aandacht naar binnen richten.
    In ideale omstandigheden is er een goede balans tussen de yin en yangenergie. De balans is nu vaak uit evenwicht waardoor het kind minder in voeling staat met zijn emoties en noden.

  • Leven in een overwegend mannelijke wereld
    We leven daarnaast in een overwegend mannelijke wereld die heel erg naar buiten gericht is en waarin we van kindsbeen af meekrijgen dat we voornamelijk zorg moeten dragen voor anderen. We leren allerlei sociale vaardigheden in relatie tot anderen.
    Maar zelden krijgt het kind vaardigheden aangereikt over hoe het aan zelfzorg kan doen. Wat en waar voel ik iets in mijn lichaam? Wat wil mijn lichaam mij tonen en hoe kan ik hieraan tegemoet komen?
    Hierdoor zet het kind zichzelf op de tweede plaats. Het kind gaat voorbij aan dat wat zijn lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zo kunnen er spanningen en emotionele littekens ontstaan.

  • Structuren binnen het onderwijs

Ons onderwijs draait grotendeels op structuren waarbij het kind op een bepaalde leeftijd moet voldoen aan heel wat verwachtingen en doelen. Er is te weinig ruimte om op een eigen manier en in een eigen tempo hieraan te voldoen.

Hierdoor kunnen kinderen prestatie- en/of tijdsdruk ervaren. Dit leidt tot stress waardoor het voor kinderen moeilijker wordt om hun eigen lichaam correct aan te voelen en de signalen juist te interpreteren.

Kinderen hebben weinig tot geen invloed op de 3 bovengenoemde kenmerken van de maatschappij. Dit maakt dat het kind dit alles “moet” ondergaan en als normaal beschouwt. Hierdoor ziet het kind zijn eigen emoties niet meer of te weinig als innerlijk kompas. 

 

De beeldtaal van het lichaam

Het lichaam spreekt in beelden en klanken wanneer de levensenergie door ons lichaam stroomt, zowel bij positieve als negatieve prikkels en belevingen. De lichaamshouding en emoties tonen hoe iemand met de positieve en negatieve prikkels omgaat. Zo dartel je bij verliefdheid speels door het leven. Wanneer je blij bent, lach je en loop je met een rechte rug. Maar bij angst kruip je in elkaar en maak je jouw lichaam zo klein mogelijk. Bij verdriet buig je je hoofd en je schouders. Zo toont het fysieke lichaam dat er blokkades gevormd worden bij negatieve prikkels en gaat op dat moment in een beschermmodus.

Het lichaam past daarnaast ook zijn ademhaling aan. Zo houd je je adem in bij angst, versnel je je adem bij boosheid en schokt je adem bij verdriet.

Dus wanneer je de houding en ademhaling van een kind observeert, kan je al heel wat te weten komen over het welbevinden.

 

Hoe je emoties kan verwerken door fantasie en creativiteit

Fantasie en creativiteit zijn belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Het kind gaat steeds meer nadenken over wat het hoort, ziet, beleeft en voelt. Fantasie zorgt ervoor dat het kind op een veilige manier de wereld kan ontdekken en verwerken. Het kind kan via fantasie en creativiteit dingen inbeelden, emoties en belevingen uiten en verwerken en zijn angsten de baas worden. Dingen die het kind nog niet begrijpt of weet, kan het aanvullen met fantasie. Hierdoor kan het kind spanningen en emotionele littekens verminderen of voorkomen.

Het kunstzinnig creëren ondersteunt dit verwerkingsproces. Tijdens het creëren met verf, kleurpotloden, krijtjes of klei wordt het fantasievermogen van het kind aangesproken. Het kind gaat zo onbewust zijn opgedane belevingen en emoties uiten en verwerken in de creatie.

Er is een natuurlijke en open verbinding tussen de beeldtaal van het lichaam en die van de kunst. Beelden zijn puur en oordeelvrij wanneer ze vanuit het hart en de buik ontstaan. De interpretatie ervan ligt open. Dat zorgt voor een veilige basis om de emoties en belevingen uit te drukken. Tijdens het reflecteren over de creatie kunnen de onderliggende spanningen en emotionele littekens zichtbaar worden. Vanuit dit bewustzijn kan je het kind begeleiden om deze klachten om te buigen tot krachten.  

Hoe je je kind beter kan begrijpen via zijn beeldtaal, fantasie en creativiteit

In de Chinese gezondheidsleer gaat men al duizenden jaren er vanuit dat er een verbinding is tussen een welbepaalde emotie en een orgaan. Zo associëren de Chinezen o.a. de nieren met angst, de lever met agressie en de milt met piekeren en overdenken. Het idee is dat wanneer men een emotie of spanning te lang voelt dit effect heeft op het fysieke lichaam en daar schade veroorzaakt.  

Ook in onze dagdagelijkse uitspraken zit veel informatie over het lichaam verscholen. Denk maar aan de uitspraken “er ligt iets op mijn maag” of “ik krijg het er van op mijn heupen”.

 

Van klacht naar kracht

Ik ontwikkelde de kinder-bodyscan-methode en de kinder-aurascan-methode. Zo maak ik de mogelijke onderliggende oorzaken zichtbaar vanuit de energiestroom, de emoties en de blokkades. Het reikt inzichten aan om de klacht van het kind beter te begrijpen en zo doelgerichter te kunnen inspelen op de noden.

 

De kinder-bodyscan-methode

De kinder-bodyscan-methode toont de blokkades en de klachten van het kind vanuit zijn emoties en belevingen.

Via mindfulness maakt het kind bewust contact met zijn lichaam waardoor het onbewust ook contact maakt met zijn belevingen en emoties. Hierna ligt het kind op de grond en wordt zijn lichaamsomtrek getekend. In deze waarheidsgetrouwe lichaamsomtrek maakt het kind zijn emoties en belevingen zichtbaar op papier zonder woorden te gebruiken.

Wanneer je de opbouw van de bodyscan observeert, kan je heel wat nuttige info over het lichaam en eventuele klachten van het kind krijgen. De kleuren die het kind kiest op bepaalde plaatsen in het lichaam kunnen informatie geven over welke emoties er meespelen in de blokkades.

 

De kinder-aurascan-methode

De kinder-aurascan-methode toont de blokkades en de klachten van het kind vanuit zijn energiestroom

Creëren vanuit de ademhaling zorgt ervoor dat je schildert op de stroom van jouw ademhaling en in jouw levensenergie. Het lichaam bestaat grotendeels uit water. Dit is een ideale geleider voor de levensenergie in ons lichaam. De nat-in-nat techniek is een ideale techniek om de energiestroom zichtbaar te maken. Je gebruikt de 3 hoofdkleuren maar door de watertechniek vloeien de kleuren spontaan in elkaar.

Wanneer je de opbouw van de aurascan observeert, kan je heel wat info over de levensenergie van het kind verkrijgen. De ontstane of ontbrekende kleuren komen overeen met de kleuren van de chakra’s en hun krachten. De bewegingen en de uiteindelijke vorm in de tekening zeggen iets over het gronden, het naar binnen of buiten keren, het aangeven van grenzen en zo veel meer. 

Hoe kan je nu zelf de lichaamstaal van je kind beter begrijpen?

Een van de eenvoudigste manieren om als ouder mee te starten is door de ademhaling van je kind te observeren. Hier kan je al heel wat onderliggende emoties uit afleiden. Download de hulpgids ‘Een kind beter begrijpen via de ademhaling’. In deze hulpgids legt Naddy uit hoe je via de ademhaling de lichaamssignalen van het kind sneller opmerkt en deze gemakkelijker interpreteert. Maar ook hoe verschillende ademhalingsoefeningen zorgen voor meer yin energie. Hierdoor komt er ruimte vrij om de noden te (h)erkennen en voor een gepaste oplossing re zorgen. Vanuit zachtheid en vertrouwen.

Download hier de gratis hulpgids “Een kind beter begrijpen via de ademhaling”

In deze hulpgids ontdek je hoe je

  • de lichaamssignalen van het kind sneller en beter kan opvangen en interpreteren via de verschillende soorten ademhalingen

  • via verschillende ademhalingsoefeningen het kind terug kan begeleiden naar een ontspannen basisademhaling

  • op regelmatige basis een evenwicht kan creëren tussen de yang energie die staat voor ‘doen en controle’ en de yin energie die staat voor ‘rust en verbinding’

  • een open verbinding zonder woorden kan aangaan met het kind

Wil je meer informatie en / of begeleiding op maat of in groep?

Naddy nodigt je tijdens een individuele fluistersessie, een fluisterkamp of relaxatie uurtje uit voor een verhelderende kijk op de klachten en de lichaamstaal van je kind. 

Ze is een tolk voor het kind om

·        zijn eigen lichaam en noden beter te begrijpen,

·        meer zelfvertrouwen en eigenwaarde te ervaren,

·        het gevoel van onvoorwaardelijk zichzelf te mogen zijn te beleven,

·        handvaten te ontvangen over hoe om te gaan met emoties.

Ze is een tolk tussen ouder en/of opvoeder en het kind om

·        de emoties van het kind te herkennen en erkennen,

·        handvaten te ontvangen over hoe om te gaan met de emoties van het kind,

·        de spiegels die in de klachten van het kind schuilen te tonen.

Interesse?

Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek of bezoek haar website : www.kikoarendonk.be.

Vorige
Vorige

Hoe alles in je realiteit een reflectie is van jezelf

Volgende
Volgende

Welke toxische stoffen we onbewust verwerken