Verlos jezelf van constipatie

constipatie

Niemand praat er graag over, maar ontlasting is een van de natuurlijkste processen in je lichaam. What goes in, must come out! We doen het allemaal en hopelijk ook elke dag. Het lijkt allemaal heel normaal… tot het plots niet meer lukt. Een dag niet kunnen ‘gaan’ is geen ramp, maar geeft je wel meteen een vervelend en opgeblazen gevoel. Het wordt pas een probleem als je meerdere dagen geen stoelgang kan maken. Je lichaam houdt letterlijk afval vast wat er natuurlijk wel uit moet. Bij maar liefst 25% van de mensen met darmklachten starten de klachten met opstopping. Volwassenen en kinderen met overgewicht hebben 2 maal zo veel last van deze kwaal. Bij vrouwen komt deze aandoening dubbel zo vaak voor als bij mannen.

Hoe zit dat nu eigenlijk met die vervelende constipatie, of ook wel obstipatie genoemd? Wat zorgt ervoor dat het zover moet komen en wat kan je eraan doen om het te verhelpen? Voor deze blog verdiepte Nathalie zich in dit kwaaltje, waar zowel haar moeder als haar man af en toe ‘ervaring’ mee hebben.


Wat is constipatie?

Constipatie is eigenlijk trage stoelgang met harde, droge ontlasting tot gevolg. Vanaf we slechts eens in de 3 dagen (of minder) stoelgang maken, spreken we over constipatie. Vaak voelen we wel de druk en is er wel aandrang, maar toch volgt er geen ontlasting. Deze blokkade ontstaat doordat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt namelijk vocht uit de ontlasting gehaald. Hoe langer deze dus in de dikke darm blijft zitten, hoe minder vocht en dus hoe harder en droger deze wordt, waardoor het dus moeilijker wordt om deze verder naar buiten te brengen.

59.jpg

Deze symptomen kunnen voorvallen :

  • Een opgeblazen gevoel

  • Buikpijn of krampen

  • De ontlasting is droog, hard of keutelvormig

  • Loze aandrang

  • Het gevoel nog niet leeg te zijn

  • Aambeien

  • Verminderde eetlust


Wat zijn de oorzaken van constipatie?

Verstopping kan eigenlijk heel veel oorzaken hebben, het kan dus zeker ook een combinatie van verschillende zaken zijn waardoor je hier last van krijgt. Het goede nieuws is dat de grootste boosdoeners levensstijl gebonden oorzaken zijn die aan de basis liggen, wat betekent dat je er zelf iets kan aan doen. Oef!

  • Verkeerde voeding : granen (voornamelijk tarwe) worden gemanipuleerd zodat er extra lucht en rekbaarheid in zit, hierdoor bevattten ze veel gluten waar onze darmen niet bepaald gelukkig van worden. Te weinig variatie in gezonde voeding speelt eveneens een belangrijke rol.

  • Stress : soms zijn we zo gespannen dat onze darmen, net als de spieren in onze nek en schouders, verkrampen. Ontspannen en letterlijk ‘los laten’ is dan de boodschap.

  • Ophouden : soms houden we ons in om naar toilet te gaan, bvb. als we in een onbekende omgeving zijn. Hierdoor blijft de stoelgang langer dan voorzien zitten en op die manier wordt er meer vocht uit de stoelgang geabsorbeerd waardoor die dus harder wordt en moeilijker ‘glijdt’.

  • Te weinig beweging : als je weinig beweegt, beweegt de darm ook minder.

  • Te weinig water : het is belangrijk om genoeg vocht op te nemen, dus wie te weinig water drinkt riskeert vroeg of laat geconstipeerd te worden.

Andere oorzaken :

  • Voedselallergieën : die kunnen vaak diarree veroorzaken, maar ook verstopping. Een voedsel-, soja- of koemelkallergie kan dus ook een aanleiding zijn. Ook lactose, tarwe, uien, sorbitol bevatten suikers die slecht geabsorbeerd worden en bijdragen tot de klachten. Ook een glutenintolerantie, coeliakie,… kan zich ook uiten in verstopping.

  • Zwangerschap : maar liefst een kwart van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.

  • Leeftijd : bij bejaarden heeft ruim 70 procent een zeer trage darmwerking.

  • Gebruik van medicatie : antidepressiva, pijnstillers en ijzertabletten kunnen voor verstopping zorgen.

  • Angst voor pijn tijdens de stoelgang bij scheurtjes in de anus of aambeien.

  • Een te traag werkende schildklier.

  • Aandoeningen van de bekkenbodem.

  • Een beschadiging van de wervelkolom of neurologische ziekten kunnen constipatie veroorzaken.


Holistische verklaring constipatie

Elke leerde door de jaren heen dat het lichaam je door symptomen, ziekte, ongemakken enz. iets wil duidelijk maken. Enkel als je de wortel van het probleem volledig holistisch aanpakt, kan je het oplossen. Met holistisch bedoelen we zowel het fysieke, mentale en energetische aspect van jouw probleem.

Loslaten.png

Luister naar je lichaam

Obstipatie wordt in verband gebracht met veiligheid en “niet willen loslaten”, letterlijk en figuurlijk dus. Mogelijk heb je gedachten die ervoor zorgen dat je je ergens geremd voelt, durf je niet voor je mening opkomen of dien je een keuze in je leven te maken die je uitstelt. Je lichaam geeft je een waarschuwing om hiermee aan de slag te gaan. Zolang je niet luistert naar je lichaam, blijft je lichaam signalen geven in de vorm van kwalen of ziekte.


De verlossing : beter voorkomen dan genezen

Bij constipatie wordt er in de klassieke geneeskunde vaak in de eerste plaats naar laxeermiddelen verwezen… iets wat eigenlijk het laatste redmiddel zou moeten zijn. Beter is het om preventief te werken aan de grootste "influencer" van jouw darmklimaat, nl. jouw voeding. Wat je eet en drinkt speelt een cruciale rol voor jouw darmtransit. Dus het goede nieuws is dat jij zélf bepaalt wat je wel of niet in je mond stopt. Door te kiezen voor gevarieerde en gezonde voeding, stimuleer je een betere darmflora en worden je darmen vanzelf ook gelukkiger. In ons boek Geluk in je Buik kom je hier alles over te weten en delen we onze beste darmvriendelijke recepten.

Neetegenbrood.png

De afgelopen jaren heeft Elke duizenden mensen geholpen die om tips vroegen tegen constipatie en andere darmproblemen. Telkens opnieuw bleek de belangrijkste tip te zijn om broodvrij te eten. Heel wat klanten ervaren dat veel van hun darmproblemen – waarbij constipatie vaak de eerste opduikende kwaal was – verdwijnen.

Ook mijn moeder – die al jaren cvs-patiënte is (chronisch vermoeidheidssyndroom) – heeft al jaren verschillende gezondheidsklachten die ook in verband gebracht worden met de darmen. Ze weet als geen ander dat brood haar lichaam zieker maakt. Sinds ik haar liet kennismaken met de Gutness bakmixen (*) ondervindt ze ook dat ze veel beter naar toilet kan, terwijl ze vroeger steevast greep naar een of ander laxeermiddel.

* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.


Worden jouw darmen ook blij broodvrij?

Van jongsaf worden we om de oren geslagen met boterhammen met beleg, vaak als ontbijt én lunch. Je kan je dan misschien maar moeilijk voorstellen hoe het is om je ‘vertrouwde’ brood aan de kant te zetten. Elke en haar mama Lisette ontwikkelden daarom een gezond én lekker alternatief, namelijk de Gutness bakmixen. Ze zijn niet alleen darmvriendelijk, maar ook glutenvrij en graanvrij. Eén van de bakmixen is het Boost Bread (*).

Ben jij een ‘broodlover’ en vind je het moeilijk om dit te missen? Ga dan zeker aan de slag met deze mix, die trouwens klaar is in 1-2-3. Dagelijks krijgen we mails van klanten die zo opgelucht dat ze eindelijk lekker én gezond brood kunnen eten zonder nadien met een opgeblazen gevoel te zitten.

* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen?
Dat kan met het
E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Wil je vooral jouw constipatie verhelpen?

In onze Spirulina Crackers zitten darmvriendelijke ingrediënten die een gladde filter op de darmwand leggen. Dit bevordert je darmtransit zodat je voedsel sneller én gemakkelijker verteerd wordt, omdat het beter getransporteerd kan worden. Heel wat mensen met darmklachten ervaren na het eten van enkele crackers reeds een enorm verschil.

peperkoeken hartjes.png

Met liefde gemaakt, dat smaakt

En wat mijn wederhelft zijn sporadische constipatie betreft… ook zijn darmen worden gelukkiger dankzij de crackers. Ik maakte voor hem speciaal deze peperkoeken hartjes met de crackermix, want wat zeggen ze ook alweer over de liefde van de man en de maag? Juist ;) Het recept voor deze peperkoek-variant vind je hier. Ik verving de eitjes in het recept door appelmoes, zodat mijn man ze ook onderweg kan meenemen zonder ze koel te bewaren.


Wil jij ook jouw darmen in de watten leggen en zorgen voor een betere darmtransit?

De jarenlange kennis en ervaring van Elke werd verzameld in verschillende boeken, waaronder het E-Book Bakken in Gutness-stijl. Hierin vind je het originele recept van de Gutness bakmixen, om het je op die manier zo gemakkelijk mogelijk te maken om je buikgeluk te stimuleren.

Vorige
Vorige

Van “verplicht” glutenvrij naar “bewust” glutenvrij

Volgende
Volgende

Fysieke en energetische oorzaken van suikerverslaving