10 tips om je keto lifestyle vol te houden

Een aantal keer per jaar keer ik bewust terug naar fase 1 van mijn gezond-in-keto methode. Ik schreef het voorbije jaar neer in mijn boek Ketolicious hoe je kan starten met keto en hoe je aan de hand van 3 fases erin slaagt om er ook een echte levensstijl van te maken met ruimte voor voldoende balans en “cheats”. Uit de praktijk heb ik geleerd dat de meeste mensen graag starten met een (nieuw) dieet maar de handdoek al heel snel terug in de ring gooien. Het moeilijkste is namelijk niet starten, maar volhouden. Hoe maak je nu een blijvende levensstijl van je gezondheid zonder telkens weer te vervallen in slechte en negatieve voedingsgewoontes?


OMG 10 tips.png

Oh My Gutness Podcast

In aflevering 8 van de Oh My Gutness Podcast “10 tips om je keto lifestyle vol te houden” ga ik dieper in op de inhoud van deze blog. Misschien heb je geen tijd of zin om een complete podcast te luisteren en daarom schrijf ik de samenvatting ook neer in deze blogpost.

Alvorens in de tips te duiken, wil ik benadrukken dat deze blog niet enkel geschikt is voor mensen die een ketogeen dieet volgen. Ik geef je namelijk vooral praktische- en mindset tips. Want de reden waarom de meeste diëten mislukken heeft niet zoveel met het dieet te maken, maar wel met het feit dat ons brein niet houdt van diëten. Als je over dat laatste meer wil weten, verwijs ik je graag door naar aflevering 2 van de Oh My Gutness Podcast. Het volhouden van een lifestyle valt voor mij dan ook samen te vatten in mindset-tips en praktische tips.

5x Mindset

  1. Begin klein

Niet alleen als we diëten, maar ook als we andere doelen stellen zijn we geneigd om het groots te zien. We fixeren ons dan op een ambitieus eindresultaat dat nog zo ver weg ligt van het punt waar je nu bent, dat je al van bij de start ontmoedigd bent. Het te groots en omvangrijk zien is de nummer 1 reden waarom de meeste mensen hun dromen uitstellen en nooit starten. Wat een zonde! Je brein laat je geloven dat je moet kiezen tussen alles of niets, maar er is ook een middenweg. Focus je daarom op de eerste stap die nu voor je ligt. Begin met die ene kleine gewoonte te veranderen die voor jou haalbaar lijkt. Je hebt een aantal kleine succeservaringen nodig om op verder te bouwen. Onthoud echter dat vele kleine succeservaringen leiden tot je grote einddoel. Begin dus klein en bouw vervolgens stapsgewijs op!

2. Denk in cycli

Cyclisch denken.png

In het verlengde van puntje één is het een grote valkuil om te denken in tijdlijnen. Het hanteren van tijdlijnen is eigen aan onze aardse dimensie waarin we beperkt zijn in ruimte en tijd. Daardoor zijn we geneigd om een tijdlijn te hanteren die een begin- en eindpunt vertoont. Je start met gezonder eten en je bent op weg naar je perfecte einddoel. Wanneer je onderweg de tijdlijn verlaat, dan denk je dat het mislukt is. Je geeft op omdat je het idee hebt dat je jouw ideale einddoel toch nooit kan halen.

Ik ontdekte heel recent (omdat ik veel onderzoek doe naar hoe je een tijdlijn kan overstijgen en met universeel bewustzijn kan werken) dat het veel nuttiger is om je gezondheidsdoelen in cycli te zien die bestaan uit verschillende fases. Zo zijn mijn 3 fases uit Ketolicious ideaal om van uit te gaan. Het is nooit het doel om voor altijd te blijven hangen in de eerste fase! Wanneer je een tijdje niet zo bewust met je voeding bezig bent, dan ben je beland in fase 3. Fase 3 is onderdeel van het proces en vertoont geen enkel teken van “falen”. Wanneer je zin hebt om meer op je voeding te letten, kan je gewoon de cyclus opnieuw laten starten bij fase 1. Zo voel jij je nooit meer mislukt omdat je de tijdlijn naar perfectie verlaten hebt!

3. Streef dus nooit naar perfectie maar naar mildheid

Door cyclisch te denken aanvaard je de natuurwetten. In de natuur IS alles al perfect zoals het is. De dualiteit van het leven omarmen maakt het eenvoudiger om ook je gezonde levensstijl te relativeren. Hiermee bedoel ik niet dat je zelfliefde als een excuus moet gebruiken om je compleet te laten gaan. Het is een uitnodiging om mildheid te ontwikkelen naar jezelf. De meeste mensen hebben dit verleerd omdat we in een heel resultaatgerichte maatschappij leven waarin presteren het normaal is. In elke fase van Ketolicious kan je jou de vraag stellen hoe je in die specifieke fase mildheid kan brengen voor jezelf. Zo staat fase 1 in het teken van in ketose gaan. Hoewel ik geen voorstander ben van melkproducten, geef ik mezelf in die fase net wél de bewuste toestemming om volle melkproducten te gebruiken. Zo maak ik de meest strenge fase meteen een stuk milder.

4. Kijk verder dan (of liever niet naar) de weegschaal

Voor mij heeft het nooit gewerkt om de weegschaal als maatstaf te nemen voor mijn gezonde levensstijl. Als we enkel het cijfer op de weegschaal hanteren om te bepalen of we goed bezig zijn, dan gaan we ontzettend kort door de bocht. Eerst en vooral zijn er tal van andere parameters die belangrijk zijn (het effect op je algehele gezondheid, je hormonen, je vochtbalans,…). Bovendien wil niemand slanker worden voor het cijfer op de weegschaal. Je wil slanker worden omdat je ego je wijsmaakt dat je dan meer geliefd gaat zijn. Je kan echter nu ook al starten met het liefhebben van jezelf. Ondanks het cijfer. Ik raad daarom altijd aan om de eerste maand niet op de weegschaal te staan. Streven naar gezondheid en balans is een veel evenwichtiger doel dan streven naar een cijfer op de weegschaal.

5. Schrijf je eigen regels

weglopen.JPG

Een dieet is “een dieet” omdat het restricties oplegt die ons vertellen dat we binnen een specifiek kader moeten functioneren. Je buiten dit kader begeven betekent daarom voor ons brein “opgeven” of “mislukken”. Het kan daarom héél krachtig zijn wanneer je bewust loslaat. Door zelf te leren spelen met je eigen kaders en door je eigen regels te schrijven. Laat je inspireren door wat een gezond dieet voorschrijft, maar maak er uiteindelijk je eigen ding van. Door geregeld weg te stappen van het kader en dan uit eigen wil terug te keren naar de regels van het kader (dat je overigens zelf gekozen hebt), creëer je het vertrouwen in jezelf dat jij aan het roer staat van je beslissingen. Niets of niemand buiten jezelf hoeft dit te doen!

5 x Praktisch

6. Eet veel vetten in fase 1

Onderschat de rol van je hormonen niet om ook je mindset scherp te houden! Je hormonen bepalen namelijk hoe jij je voelt en wat er in je brein omgaat. Ik heb jaren geëxperimenteerd met koolhydraatarm eten, maar als ik te weinig vetten eet, dan heb ik geen succeservaring. Waarom? Omdat de cravings terugkomen en er te weinig verzadiging is. In fase 1 is het van essentieel belang om veel vetten te eten. Geloof me: dit is méér dan je van nature zou doen, waardoor de meeste mensen dit negeren. We hebben jaren geleerd dat we vetarm moeten eten om onze calorieën te beperken. Aangezien je calorie-inname relatief groot is in de eerste fase, durven de meeste mensen het niet aan om zoveel vet te eten, omdat ze beginnen omrekenen hoeveel calorieën dit is. Ze haken af of geven er hun eigen interpretatie aan. Net daarom is het niet zo zinvol om in de eerste maand op de weegschaal te staan. Het doel is je lichaam hormonale rust geven zodat je steeds minder honger hebt, steeds minder gaat eten en vervolgens je doel sowieso bereikt. Dan heb je uiteraard het vertrouwen nodig dat het eten van voldoende vet je hierbij kan helpen.

7. Mealpreppen, mealpreppen, mealpreppen

bynouchka271020105.jpg

Ik ben niet altijd de “perfecte” mealprep-queen (merk op hoe gemakkelijk dat woordje “perfect” er bij mij ook nog steeds binnenglipt) en net daarom kan ik je met mijn hand op het hart zeggen dat dit ook meteen mijn probleem is als het weer wat moeilijker gaat: zorg dat je AL het voedsel in huis hebt dat je nodig hebt om te slagen! Bereid je voor, maak een menuplan op, zorg dat je altijd iets in je koelkast hebt om je zwakkere momenten mee op te vangen.

Het is cliché maar een voorbereid man of vrouw is er twee waard. Wanneer je nieuwe gewoontes voor het eerst integreert kan dit inderdaad lastig zijn. Het is zoveel werk om te winkelen en al die nieuwe ingrediënten te leren kennen. Je kocht misschien vroeger alles kant-en-klaar en realiseert je nu dat gezond eten betekent dat je veel zelf moet kokkerellen… Maar ook DIT wordt een gewoonte (nieuwe gewoontes aanleren kost je gemiddeld 60 dagen). Geef jezelf dus de kans om er daadwerkelijk een gewoonte van te maken en blijf vooral preppen!

8. Choose Your Favorites

Het opgeven van favoriete cheats… daar ziet iedereen tegenop. Men wil zijn chocolaatje, zijn wijntje of zijn zak chips niet opgeven: no way! Eerst en vooral: helemaal opgeven hoeft niet (herinner je deel 1 van deze blog waarin ik je zei dat streven naar perfectie een tegenovergesteld effect heeft en het kiezen voor cycli je de vrijheid geeft om niets te moeten opgeven). Ik wil je wel uitnodigen om eens door een andere bril naar je cheats te kijken: waarom vind je ze lekker en wat betekenen ze voor jou? Vaak eet je ze uit gewoonte en kan je ze perfect vervangen door iets wat je eveneens superlekker vindt, maar wat veel gezonder is! Zie het dus als je uitgelezen kans om actief en bewust op zoek te gaan naar nieuwe favorieten en nieuwe cheats die passen bij je nieuwe lifestyle. Als je met een nieuwsgierige geest deze zoektocht start, zal je versteld staan hoe snel je je oude favorieten bent vergeten omdat je nu nieuwe (gezondere!) cheats hebt gevonden!

9. Hou het sociaal plezant

Wie denkt dat op restaurant gaan een marteling wordt, alles overboord moet gooien omdat ie op vakantie vertrekt en eigenlijk best nu nog niet zou starten omdat er een etentje gepland staat… die gaat nooit starten of meteen opgeven. Er zijn ALTIJD sociale verplichtingen en dat is het meest gehoorde excuus wanneer mensen me ervan willen overtuigen dat het echt niet lukt. Je wordt bij vrienden uitgenodigd en jij bent dan alweer de moeilijke. Je wil niemand tot last zijn en de gastheer of gastvrouw niet beledigen. Wat als ik je vertel dat je het écht sociaal plezant kan houden zonder dat je tegen de schenen van je geliefden en vrienden moet schoppen, dat je perfect mee op restaurant kan en dat je vakantie niet hoeft te betekenen dat alles ineens verpest is? Hou het daarom simpel: groenten + vlees of vis. Meer heb je niet nodig en dat kan je OVERAL krijgen zonder dat mensen hun complete menu moeten aanpassen. Of eet gewoon mee. Niemand beweert dat je niet af en toe kan cheaten voor een complete maaltijd ;) >> dat bepaal jij zelf. Bovendien ondervind ik dat een avond zondigen nog maar weinig impact heeft op mij en dat ik na één dag alweer in ketose ben (omdat ik mijn lichaam het vetverbrandingsprogramma heb geleerd en het daardoor heel vlot schakelt tussen suiker- en vetverbraniding).

Wat kan je concreet doen als je het sociaal plezant wil houden in fase 1 en 2? Vervang op restaurant je portie friet of brood door een extra portie groenten. Vraag aan je familie of vrienden als je wordt uitgenodigd om de aardappelen, rijst of kroketjes te vervangen door een extra portie van de groenten. Wat je met het dessert doet, dat kies je ook gewoon zelf. Je hebt het echt niet verpest wanneer je 1 wijntje of een stukje taart eet (als dat die ene keer is en niet elke dag). Wie het sociaal plezant kan houden (en zich realiseert dat dit helemaal geen drama hoeft te zijn) is in staat om van keto (of elk ander dieet) een lifestyle te maken.

10. Broodvervangers zijn HEILIG

bynouchka271020101.jpg

We leven in een broodcultuur en kregen het met de paplepel ingegeven om minsten twee keer per dag brood te eten (als ontbijt of bij de lunch). Afscheid nemen van dat vertrouwde stukje korst maakt het voor velen een té grote uitdaging. Ik heb jarenlang mensen begeleid in hun zoektocht naar gezondheid en dit is ongetwijfeld hun grootste uitdaging.

Voor mij was het daarom vanzelfsprekend dat ik met mijn gezondheidsmerk Gutness hiervoor een oplossing zou creëren: gezonde en voedzame bakmixen die je compleet kunnen ondersteunen in je levensstijl. Op een laagdrempelige en gemakkelijke manier zodat je dagelijkse broodvervanger altijd binnen handbereik is.

We creëerden bij Gutness een eigenzinnige broodcultuur en ontwikkelen samen met een heleboel gepassioneerde mensen de meest gezonde baksels met onze bakmixen: brood, crackers, taart, pizzabodems, wafels, wraps, koekjes, repen, … We hebben het allemaal al gemaakt en iedereen is er dol op. Herinner je mijn tip van je nieuwe favorieten zoek: je vindt er legio op onze blog ;)


Wil je zelf ook aan de slag met een gezonde Keto Lifestyle? Ontdek ons boek Ketolicious in de webshop!



Elke Vermeire

Elke Vermeire is ondernemer, auteur en spreker die werkt rond thema’s als zielsverdieping, holistische gezondheid en ondernemerschap. De tools die ze hierbij gebruikt zijn tarot, astrologie, Chinese elementen en orthomoleculaire voeding

Vorige
Vorige

Vetten voor je brein: zo hou je je hersenen goed gesmeerd!

Volgende
Volgende

Wat is orthomoleculaire voeding? Hoe, waarom en wat.