Tijdig opsporen van darmkanker kan jouw leven redden

darmkanker

Maart is dé maand waarbij darmkanker internationaal in de kijker gezet wordt.
Ook bij Gutness willen we natuurlijk mee helpen aan de strijd tegen darmkanker. Collega Nathalie verloor haar vader aan deze ziekte, waardoor ze preventie en bewustwording des te belangrijk vindt. De laatste jaren is er gelukkig meer en meer aandacht voor het
tijdig opsporen van darmkanker. Jaarlijks ontvangen meer dan 850 000 Vlamingen tussen 50 en 74 jaar een gratis stoelgangtest in de bus en worden er ook tal van ludieke campagnes op poten gezet om de Vlaming bewust(er) te maken. Omdat (darm)gezondheid en voeding bij Gutness hand in hand gaan, wilden we darmkanker natuurlijk mee onder de aandacht brengen. Nathalie neemt het woord in deze blog en zal enkele cruciale weetjes toelichten.

Oorzaak dikke darmkanker

Blog darmkanker.jpeg

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een goedaardige poliep aan de binnenkant van de dikke darm. Het lijkt op een mini bloemkool, maar dit zijn cellen die wat sneller groeien dan normaal.

Uiteraard veroorzaken niet alle poliepen een levensbedreigende kanker.

Een traag ontwikkelende kanker

De meerderheid - 90% van die poliepen - blijft klein en onschuldig. De overige 10 procent blijft groeien en één vierde van die grotere poliepen groeit uit tot een kwaadaardige kanker. Artsen weten nog niet precies welke poliepen het verkeerde pad opgaan en welke niet. Preventief beschouwen ze alle poliepen als een voorbode van kanker en proberen ze zo snel mogelijk op te sporen en weg te halen.

Bij velen geeft darmkanker in het beginstadium eigenlijk bijna of geen klachten. Deze kanker ontwikkelt zich eerder ‘traag’, omdat een poliep er gemiddeld 8 à 10 jaar over doet om tot een kwaadaardige variant te evolueren.
Door het feit dat dikkedarmkanker in het begin helemaal geen klachten geeft, is vroege opsporing cruciaal! Je hebt zelfs méér dan 90% kans op genezing als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt.

Klachten darmkanker

Voor we de mogelijke klachten opsommen, is het belangrijk om weten dat niet iedereen met een tumor in de dikke darm klachten heeft én dat veel klachten ook kunnen voorkomen bij andere ziektes dan kanker.

2323719.jpeg

Symptomen van darmkanker

Als de stoelgang moeilijker kan passeren doordat het gezwel groter wordt, kan je last krijgen van buikpijn, krampen, aanslepende diarree, constipatie of een vals gevoel dat je naar het toilet moet.

Bloedarmoede

Soms kan er ook bloedverlies optreden, wat dan weer aanleiding kan geven tot bloedarmoede. Dergelijke bloedarmoede kan op zich dan tekens van vermoeidheid, ijl gevoel in het hoofd of kortademigheid veroorzaken. Het is haast altijd een bloedarmoede die gepaard gaat met een tekort aan ijzer in het bloed. Dat zal je huisarts meestal wel kunnen nakijken in het bloedonderzoek.
Maar opnieuw, deze symptomen kunnen ook te wijten zijn aan andere ziektes, intoleranties of aandoeningen. Het is wél belangrijk om je huisarts te consulteren als je bloed in de ontlasting ziet of algemeen als je je zorgen maakt. Als je langer dan 2 à 3 weken last hebt van één van de andere klachten, is een onderzoek aangewezen.

De ervaring van mijn papa

Bij mijn papa werd darmkanker ontdekt nadat hij meerdere weken last bleef hebben van aambeien, al zou er geen rechtstreekse link zijn tussen aambeien en darmkanker. Voor de zekerheid werd hij toen dit bleef duren doorverwezen naar een specialist die na onderzoek vaststelde dat hij in het beginstadium van darmkanker zat. Verder voelde mijn papa zich prima, hij was niet moe en had ook verder geen pijn. Het was pas toen hij door de behandeling met chemokuren en bestralingen dat hij veel meer slaap nodig had, wisselend smaakverlies kreeg en tintelingen in zijn vingers voelde. Deze klachten zijn echter het resultaat van de chemo en niet van de kanker zelf.

Hoe zit het met erfelijkheid bij darmkanker?

Borstkanker-DNA.jpeg

Meestal niet erfelijk

De grote meerderheid (misschien zelfs 80%) van de dikkedarmkankers is niet familiaal en dus niet erfelijk. Deze erfelijkheidskwestie heeft mij al jaren achtervolgd, omdat ik zelf destijds te horen kreeg dat ik (en mijn zussen) erfelijk belast ben met deze ziekte. En dat ik me hierdoor vroegtijdig moet laten testen. Ik had mezelf al een beetje wijsgemaakt dat ik vroeg of laat te horen kon krijgen dat ik kanker had en dat ik me dan maar beter al vooraf mentaal kon voorbereiden om dit slechte nieuws te verwerken.
Maar recentelijk leerde ik door Elke (de founder van Gutness) om hier op een andere manier naar te kijken. Ze vertelde me over epigenetica, iets wat ik in het onderzoek voor deze blog ook tegenkwam.

Wat is epigenetica?

De Engelse bioloog Conrad Waddington is de bedenker van epigenetica. Zijn idee was dat ervaringen en leefomstandigheden van een organisme zijn erfelijke aanleg kunnen beïnvloeden. Welk DNA je als baby mee krijgt bij de geboorte, ligt vast. Maar hoe jouw genen later worden aangestuurd ligt niet vast. Je hebt met andere woorden zelf enigszins invloed op of bepaalde genen wel of niet geactiveerd worden. Epigenetica is een thema waar we bij Gutness ongetwijfeld nog meer op zullen inzoomen, omdat we door onderzoek en door eigen ervaringen zelf ondervonden dat je geen slachtoffer hoeft te zijn van ‘slechte genen’. Je kan zélf jouw genen sturen door jouw levensstijl, stress, omgeving,… aan te passen.

Kan je darmkanker voorkomen?

PierreFabre_Darmkanker.jpeg

Ga voor een gezonde levensstijl

Volledig uitsluiten dat je darmkanker kan ontwikkelen, kan je niet. Maar diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er verschillende factoren zijn die het risico om darmkanker te krijgen met bijna 25% kunnen verminderen. Algemeen gesproken gaat het over “een gezonde levensstijl”.

Meer specifiek blijken deze factoren een belangrijke rol te spelen :

  • Streef naar een gezond gewicht
    Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, met name dikke darmkanker. Vermijd ook ondergewicht.

  • Beweeg minstens een half uur per dag
    Regelmatige lichaamsbeweging kan bescherming bieden bij onder andere darmkanker. Elke vorm van lichaamsbeweging helpt.

  • Beperk de consumptie van calorierijke en suikerrijke dranken en voedingsmiddelen
    Vooral bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, met weinig vezels en met veel slechte vetten kan je maar beter vermijden.

  • Kies voor gezonde en gevarieerde voeding
    Kies voornamelijk voor veel groenten, fruit en peulvruchten en varieer hierin. Vezelrijk voedsel beschermt tegen kanker. De Gutness bakmixen (*) zijn zeer rijk aan vezels en bevatten bovendien de natuurlijke multivitamine spirulina, die onder meer je natuurlijke weerstand versterkt.


    * De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.

  • Beperk de consumptie van rood vlees en mijd het eten van bewerkt vlees
    Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rund-, varkens- en lamsvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd wordt door het toevoegen van conserveringsmiddelen.
    Probeer om niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees te eten per week. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.

  • Matig het drinken van alcohol
    Iedere vorm van alcohol (bier, wijn, sterke drank) kan het risico op kanker verhogen.
    Mannen wordt aangeraden niet meer dan 2 glazen per dag te drinken en vrouwen 1 glas.

  • Reduceer de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel
    Onderzoek toont aan dat zoute voeding en voedsel bewerkt met zout waarschijnlijk maagkanker kunnen veroorzaken. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten. Wij bevelen het gebruik van ongeraffineerd zout of Himalayazout aan, dat zeer rijk is aan mineralen.

  • Rook niet
    Roken is de bekendste veroorzaker van kanker. Er bestaat geen twijfel over dat roken of gebruik van tabak in welke vorm dan ook, één van de aller slechtste keuzes is die men op het gebied van gezondheid kan maken. Niet alleen verhoogt tabak de kans op longkanker aanzienlijk, ook andere vormen van kanker worden erdoor beïnvloed.

Mijn vader was een vrij sportieve, fiere man. Hij hield er wel een eerder Bourgondische levensstijl op na, dus genoot hij regelmatig van een ‘goed stuk (rood) vlees’ met een wijntje erbij, maar verder aten we thuis vrij gezond. Eens hij met deze kanker geconfronteerd werd, lette hij wel meer op zijn voeding en verving hij hier en daar een aantal voedingsmiddelen door een gezonder alternatief. Daardoor had hij wellicht een bovengemiddelde levensduur voor het stadium van kanker waar hij mee geconfronteerd werd. De dokters bevestigden dat hij het lang heeft volgehouden (6 jaar).

Preventief testen

Zelfs als je het bovenstaand lijstje helemaal kan afvinken en je dus een heel gezonde levensstijl hebt, is preventief onderzoek toch nog steeds aan de orde. Elke 50-plusser heeft er dus baat bij om deel te nemen aan het gratis stoelgangonderzoek. Elke 50-plusser (tot en met de leeftijd van 74 jaar) ontvangt automatisch om de 2 jaar een testkit in de bus. Het afnemen van het onderzoek is letterlijk… poepsimel. Bij mijn vader werd de diagnose wellicht te laat gesteld waardoor er in een later stadium sprake was van uitzaaiingen. Net daarom wil ik het bevolkingsonderzoek helpen promoten en mensen bewust maken van het belang van preventief testen.

340ff204-7b67-11eb-8f79-98b41e84aa34_web_scale_0.2867384_0.2867384__.jpg

Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek?

Je ontvangt een uitnodigingspakket met alle nodige info en een gebruiksaanwijzing voor de test. Deze test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Je neemt het staal best zo snel mogelijk nadat je de afnameset hebt ontvangen. Er staat ook een houdbaarheidsdatum op de test vermeld.

Belangrijk om weten

Ongeveer twee 2 weken nadat je het staal naar het labo opgestuurd hebt, krijg je het resultaat. Hou wel in het achterhoofd dat geen enkel onderzoek volledige zekerheid biedt. Dat geldt ook voor deze stoelgangtest, al is de overgrote meerderheid van de resultaten wel correct.

  • Als er bloedsporen werden gevonden, betekent dit niet noodzakelijk dat je dikkedarmkanker hebt. Je zal wel een uitnodiging krijgen voor bijkomend onderzoek. Het uiteindelijke resultaat kan dus ook volledig onschuldig zijn.

  • Anderzijds kan het ook dat er geen bloedsporen gevonden worden, terwijl er toch poliepen zijn of dat er later dikkedarmkanker wordt vastgesteld. Poliepen bloeden immers niet altijd.

Hoe vroeger dikkedarmkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans op genezing. Juist daarom is het algemeen bevolkingsonderzoek erg belangrijk en laat je je best zo snel mogelijk testen.

Wie zich voor de leeftijd van 50 wil laten testen, kan dit ook heel gemakkelijk. Je kan namelijk dezelfde test ook bij de huisarts aanvragen of zelfs bij de apotheek gewoon aankopen. Meer info hierover vind je hier.

Pak jouw darmgezondheid preventief aan

Bij Gutness zijn we gespecialiseerd in darmgezondheid. Onze founder Elke is orthomoleculaire voedingsdeskundige met een doorgedreven expertise in darmgezondheid, hormonen, energiebalans en immuniteit. Vanuit haar kennis ontwikkelde ze samen met haar moeder Lisette de Gutness bakmixen (*).
Uniek aan deze (brood, granola en crackers) bakmixen is dat ze zijn samengesteld met darmvriendelijke ingrediënten en de superfood alg spirulina. Deze vezelrijke mixen zorgen ervoor dat jouw darmwand hersteld wordt, zodat ze ook erg geschikt zijn voor mensen met darmklachten, darmziektes, vermoeidheidsklachten, huidklachten, diabetes, overgewicht en een verzwakte immuniteit.

* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Energetische verklaring darmziektes

Omdat Gutness voor een holistische kijk op gezondheid staat, kijken we graag verder dan fysieke oorzaken van ziektebeelden. Ook bij kanker word je uitgenodigd om te onderzoeken tot welke levensinzichten de ziekte je uitnodigt.

De hersen-darmas

Uit onderzoek is gebleken dat darmklachten vaak een link hebben met stress en onverwerkte of onderdrukte emoties. De hersen-darmas toont aan hoe wederzijds afhankelijk de darmen en de hersenen zijn. Wie zich niet goed in zijn of haar hoofd voelt, optimaliseert dus best zijn of haar darmgezondheid. Ook bij darmkanker is het aangewezen om de oorzaak eveneens aan te pakken op psycho-emotioneel vlak.

Emotionele betekenis van darmziektes

In de holistische geneeskunde kan elke ziekte energetisch geassocieerd worden met geblokkeerde emoties. Ziektes aan de darmen worden gelinkt aan:

  • Het moeilijk hebben om los te laten;

  • Twijfelen;

  • Een disbalans tussen je emoties en je verstand;

Je darmen zouden je willen aansporen om te kiezen voor datgene wat voor jou goed is.

Bronnenlijst

Pak jouw darmgezondheid preventief aan met het recept van de Gutness bakmixen.

Bestel hier het E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Vorige
Vorige

Het gevaar van keto (en wat niemand je vertelt over keto)

Volgende
Volgende

De 7 voordelen van spirulina als superfood