De impact van straling in je huis

Een huis bevat energie. Deze energie beïnvloedt ook hoe jij je voelt en kan er zelfs voor zorgen dat je ziek wordt. Iets waar we algemeen nog veel te weinig bij stilstaan. Daarom vroegen we architect en bio-ingenieur Bruno Deraedt om hier meer over te vertellen. In de beginjaren van zijn carrière merkte hij al snel op hoe sterk de impact is van de onderlinge elementen van een woning op de gezondheid. Iets waar hij destijds in de architectenwereld maar weinig gehoor naar kreeg, maar dit veranderde de laatste jaren enorm. Je zou hem dus gerust een pionier kunnen noemen in de holistische benadering van architectuur. In onze podcastreeks Holistisch gezond deelt hij ook meer over Hoe je huis je gezondheid beïnvloedt”. In deze blog gaat hij in de diepte over de gevolgen van straling en zeer specifiek over elektromagnetische straling.


Als het gaat om vitaliteit, is een goede nachtrust essentieel. Door voldoende slaap krijgt ons lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen van de stress en inspanningen van de dag, en om zichzelf te vernieuwen. Als we niet genoeg slaap krijgen, kan dit leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan focus en concentratie, wat weer kan leiden tot stress en verminderde vitaliteit.

Je wist zeker al hoe belangrijk slapen is voor onze gezondheid. Maar heb je er al eens stilgestaan bij hoe je bepaalde factoren in je slaapkamer een helpend of een beperkend effect kunnen hebben op die slaap?

 

Wat is elektromagnetische straling?

Elektromagnetische straling is een natuurlijk verschijnsel, maar door de enorme modernisering hebben we ook veel menselijk gecreëerde straling. We kunnen die in twee groepen opsplitsen. De eerste groep is afkomstig van een stroom die we doorheen kabels sturen. Bij gewone huiselektriciteit kan die straling gemakkelijk tot 1 meter van de kabel gemeten worden. Bij een hoogspanningslijn gaat dit tot 300 meter.

De tweede groep is deze die we gebruiken om draadloos informatie te verzenden. Het begon allemaal met radio en televisie en radars voor militaire- of vliegdoeleinden. Ondertussen gaan we altijd maar hoger in frequentie omdat we daar meer informatie in minder tijd kunnen mee verzenden: Wi-fi, dect-telefonie, GSM, smartphone, 3G, 4G, 5G, babyfoon, … zijn al lang niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Er is een exponentiële groei aan straling. Die toestellen helpen ons in de ontwikkeling van onze maatschappij, in noodgevallen om snel te interveniëren, …

De effecten van straling

Bij het effect van elektromagnetische straling wordt bij de opzet uitgegaan van twee officiële principes:

  • Het eerste is het ALARA-principe: As Low As Reasonable Achievable. Het beginsel houdt in dat bestraling en besmetting van mensen, dieren, planten en goederen wordt beperkt. De sterkte van de straling wordt zo laag als mogelijk gezet maar nog zodanig dat alles werkt. Het is dus de technologie die de bepalende factor is, niet het effect op de mens.

  • Het tweede principe gaat ervan uit dat toestellen maximaal 1°C temperatuurstijging in een volwassen lichaam kunnen teweegbrengen gedurende 30 minuten gebruik. Zo komen ze bij de maximale SAR-waardes voor gsm-toestellen.

Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar het effect van straling. Sommig onderzoeken zijn tegenstrijdig, volgens bepaalde bronnen is er geen effect. Er is echter onvoldoende onderzoek gedaan om vandaag besluiten te kunnen treffen. In relatie tot de kankerverwekkendheid van GSM-signalen klasseerde het IARC (International agentschap voor onderzoek naar kanker) dit type straling als “2B, mogelijk kankerverwekkend”, wat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat het geen kanker kan veroorzaken, maar dat er wel meer studies nodig zijn.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar straling

Het probleem is dat we vandaag in de wetenschap op zoek gaan naar de één op één relatie tussen oorzaak en gevolg. Bij asbest en longkanker is dit duidelijk. Echter heeft straling effect (ook als het erg minimaal) op al onze lichaamscellen. Elke cel en elk lichaam reageert verschillend op die straling. Er is dus niet één gevolg maar vele microscopische gevolgen waardoor we hier met een andere bril dienen naar te kijken. Laten we samen even op ontdekking gaan:

Het effect van straling op de hersenen

Laten we starten met het kijken naar de temperatuursverhoging van je hoofd bij het gebruik van een GSM.

 

Temperatuursverhoging bij GSM-gebruik

Op de foto hiernaast is duidelijk dat je oor warm wordt, dat zal je zeker reeds gevoeld hebben als je telefoneert. En hoe moeilijker je toestel verbinding kan maken (voorbeeld in met staal of betonnen ruimtes), hoe hoger de temperatuur.

Maar wat het meest opzienbarend is, is het effect bij kinderen. De beelden spreken voor zich. Het hoofd wordt veel dieper warm.

Die warmte is niet enkel bij mensen waar te nemen. Je kan met een paar mobiele telefoons een ei koken of een popcorn laten springen. Zeker als je ze naar elkaar laat bellen. Dan krijg je een sterke warmtebron.

Proeven met planten

Ook planten zijn gevoelig voor dergelijke straling. Een welbekende proef die met kinderen op school reeds uitgevoerd is, is deze waar je twee bordjes met kiemen laat groeien. De één staat vrij, de andere op een gsm of een wifi-aansluiting. Het resultaat na een maand is wel degelijk verschillend :

Foto : courtesy of Kim Horsevad, leraar in Hjallerup Skole in Denemarken

Onderzoek op waterkristallen

En tenslotte nog even verwijzen naar het onderzoek van Masaru Emoto in verband met waterkristallen. Zijn onderzoek toont het geheugen van het water aan. Water is een krachtig medium en kan informatie opslaan. Dit is wat Emoto aantoonde in zijn onderzoek door het water te laten te bevriezen en deze kristallen te fotograferen.

Het effect van straling op waterkristallen

De liefde en zuivere energieën zetten zich om in mooie kristalstructuren.

Bij straling is deze structuur helemaal verdwenen.

Wat heeft dit nu te maken met slapen en onze slaapomgeving ?

Vooreerst bestaat ons lichaam uit ongeveer 70% water. Hoe zouden jouw lichaamscellen eruit zien na een portie straling ? Gelukkig toont onderzoek aan dat een gezond lichaam deze wanorde weer kan herstellen, als het niet overbelast is of blijft. Dit herstelproces gebeurt hoofdzakelijk ’s nachts.

Maar water is ook onderdeel van vele bouwmaterialen en zit in onze bodems. Hoe gedraagt dit zich? Wat is het effect van korte of langdurige blootstelling…?
Veel kennis is hier in onze wetenschap niet over beschikbaar. Evenwel vinden we in de geo-biologie toch veel informatie en mogelijke verbindingen tussen water en problemen in ons menselijk lichaam.

Is straling ziekmakend?

Er zijn voldoende experimenten om te tonen dat er effecten zijn. Of ze ziekmakend zijn of niet, dat hangt van jouw lichaam af, en de mate waarin jij kan regenereren ’s nachts. En hier komen we dan terug waar we gestart zijn: we dienen ervoor te zorgen dat we tijdens onze slaap ons lichaam zo optimaal en vitaal mogelijk kunnen laten herstellen. Als we dat lichaam en zijn cellen op dat moment ook veel straling bezorgen, dan kan dit onze slaap verstoren en ons vermogen om te herstellen belemmeren. Dit kan leiden tot een verminderde vitaliteit en een algemeen gevoel van malaise.

Veldenrust in je slaapomgeving

Ik pleit voor een “veldenrust” in onze slaapkamers als voorzorgprincipe. Hiermee bouwen we een omgeving waar we zorgen voor vitaliteit in ons leven door een gezonde slaap. We geven ons lichaam hierdoor de tijd die het nodig heeft om te herstellen en ons geestelijk en lichamelijk te vernieuwen. Door het minimaliseren van onze blootstelling aan elektromagnetische straling, bijvoorbeeld door het uitzetten van apparaten 's nachts en het vermijden van overmatig gebruik van onze mobiele telefoons, kunnen we onze slaap verbeteren en onze vitaliteit verbeteren.

Tips voor veldenrust in jouw slaapomgeving

Onmiddellijk toepasbare tips :

  • Geen gsm, smartphone op je nachtkastje en liefst niet in de slaapkamer

  • Kijk of je Wifi ’s nachts kan uitzetten of programmeren zodat hij ’s nachts uitschakelt (eventueel met een stekker met programmeerbare klok)

  • Leg geen stopcontact of verlengkabels onder je bed

  • Beperk het gebruik van draadloze toestellen in slaapkamers

  • Plaats geen transformatoren in de onmiddellijke omgeving van je bed

  • Gebruik geen draadloze babyfoon

  • Gebruik geen DECT-telefonie

  • Denk hierbij ook aan de verdieping boven of onder jou, en de kamer naast jou!

Tips als je nog moet renoveren :

  • Plaats stopcontacten op 1 meter van je bed

  • Gebruik afgeschermde elektrische kabels

  • Voorzie voldoende bekabelde data-aansluitpunten

Je kan de straling ook ombuigen!

Als je al gerenoveerd hebt of als je algemeen in je omgeving nog meer harmonie en vitaliteit wil toevoegen, dan kan je ook de straling gaan harmoniseren. In dit geval worden de negatieve effecten van stralingen op ons lichaam omgepoold. Net zoals je hierboven kan zien hoe een waterkristal terug kan verlevendigd worden, kan dit ook met stralingen. Er zijn hiervoor verschillende methodes op de markt. Laat testen wat voor jou en jouw omgeving het beste is.

 

Ben je stralingsziek ?

Misschien hoorde je al van electro-sensitiviteit of electro-hypersensitiviteit (EHS). Een kleine groep van mensen reageert zeer overgevoelig op straling waardoor het comfort van hun leven sterk vermindert. EHS is nog niet erkend als ziekte, niettemin worden de symptomen van EHS wel aanvaard en bestudeerd.

Ben jij overgevoelig voor straling, misschien herken je je dan wel in één of meerdere van deze symptomen :

  • fysieke klachten

  • slapeloosheid

  • hoofdpijn

  • concentratiestoornissen

  • psychologische stoornissen

Het is dan zeker raadzaam om straling als oorzaak verder te onderzoeken.

Voor hypersensitieve mensen is het belangrijk om de bron weg te nemen of indien onhaalbaar, zich voldoende af te schermen.

 

Wil je nog meer vitalisering in je slaapplek brengen?

Straling beperken is één van de tips voor een vitaliserende slaapplek.

Wil je nog andere tips leren kennen, download dan hier het E-book.

 
Vorige
Vorige

Waar komt mijn hormonale klacht vandaan?

Volgende
Volgende

Reconnective Healing: ontdek de healer in jou